Mange nye selvstændige ejendomsmæglere
15 nye selvstændige mæglere meldte sig i 2023 ind i foreningen Danske Selvstændige Ejendomsmæglere. I 2024 er der indtil sommerferien kommet yderligere syv til.
Det går godt for de selvstændige ejendomsmæglere i hele landet, hvis man spørger bestyrelsesmedlem i foreningen, John Frandsen. Han er heller ikke i tvivl om, hvorfor der kommer så mange nye medlemmer til: "Vi har et rigtig godt samarbejde blandt medlemmerne. Ingen er bange for at dele ud af sine egne erfaringer. Som selvstændig mægler driver du din egen forretning. Derfor går det fremad og giver en positiv udvikling. Du kan selv styre dine omkosninger, og kan som en speedbåd hurtigt ændre retning med markedet. Samtidig får du gennem foreningen politisk indflydelse på, hvad der skal ske i Dansk Ejendomsmæglerforening."
Markedet vokser og vokser
Ved udgangen af maj 2024 er den gennemsnitlige salgspris på villaer og rækkehuse i Danmark ifølge Boligsiden steget med 5% det seneste år. I samme periode er antallet af villaer og rækkehuse i Danmark til salg steget med 16,9%. John Frandsen tror på, at den udvikling fortsætter: "Markedet bliver rigtig godt de kommende år, fordi mange unge mennesker på omkring 30 år er klar til at flytte i egen bolig. Mange midaldrende på omkring de 75 vil gerne sælge. Det er bedsteforældrene, der sætter deres gode brugte huse til salg, og børnene, der køber dem."
Flere og flere handler på vej
Derfor kommer der ifølge John Frandsen masser af huse til salg, og der er masser af købere til dem:
"Vi har en historisk lav arbejdsløshed og udsigt til en faldende rente. Der er tryghed i de fleste ansættelsesforhold, og overenskomstmæssigt er der udsigt til ret pæne lønsstigninger de næste par år. Kort sagt er alle ingredienser for et godt boligmarked til stede, så jeg tror på et rekordår i år. Det er skønt at være selvstændig ejendomsmægler lige nu, og vi har nogle gode år for branchen foran os."
John Frandsen tror på, at der specielt bliver et stærkt marked i provinsen, hvor der er mange parcelhuse, mens de store byer ikke får helt den samme udvikling: "Den største risiko på boligmarkedet er for mig at se, at de unge mennesker stopper med at få børn. Når fuglene skal have unger, har de behov for en fuglerede. Det samme gør sig selvfølgelig gældende for os mennesker," slutter han.